Spinaqi konsiderohet si një bimë e shkëlqyer për shëndetin e organizmit.

Megjithatë, studimet, kanë zbuluar se spinaqi dhe shumë barishte të tjera përmbajnë një subst. ancë oksalat, e cila shkakton gu rë në veshka dhe pen gon përthithjen e ushqyesve të duhur.

Gjërat Që Duhet Të Dini Për Oksalatin.

Oksalati është një kripë natyrale që prodhohet nga trupi dhe që gjendet tek disa bimë.

Shkencëtarët besojnë se kjo kripë u jep barishteve shijen e athët për t’i mbrojtur nga ‘grabitqarët’ e ndryshëm, përfshirë njeriun.

Sasitë e oksalatit janë të ndryshme por kjo subst ancë gjendet që nga panxhari, arrorët e deri tek spinaqi.

Trupi e transformon vitaminën C në oksalat, që do të thotë se frutat e pyllit apo kivi mund të jenë një problem i dyfishtë për organizmin.

Kjo ndodh sepse këto fruta janë të pasura si me oksalat ashtu edhe me vitaminën C.

Oksalati në vetvete nuk është diçka e ke qe, sepse ai lidhet me mineralet si kalçiumi apo hekuri dhe del nëpërmjet rrugëve urinare.

Problemet Që Lindin Me Konsumin E Oksalatit.

Sipas të dhënave bashkëveprimi i kalçiumit me oksalatin formon gu rë në veshka kur sasia e kësaj subst ance është tepër e madhe.

Formimi i kristaleve është i paevitueshëm.

Një tjetër problem që shkakton oksalati i tepërt është se pen gon përthithjen e vlerave të mineraleve dhe vitaminave.

Për shembull, edhe pse spinaqi është shumë i pasur me kalçium, oksalati pengon përthithjen e këtij minerali.

Lajmi i mirë është se një pjesë e kësaj kripe arrin të shpërbëhet nga bak. teret e stomakut, të cilat pen gojnë formimin e gu rëve në veshka.

Megjithatë, duke qenë se njeriu konsumon shumë antibi otikë, bakteret e mira në stomak elim. inohen me shpejtësi dhe stomaku është i pambrojtur.

A Duhet Të Hiqni Dorë Nga Spinaqi?

Shumë njerëz kanë ndjeshmëri të lartë ndaj oksalatit.

Këtu përfshihen ata që vuajnë nga inflamacioni i zorrëve ose ata që kanë kryer një bajpas gastrik.

Në këto raste, oksalati akumulohet me shpejtësi në veshka.

Për të kuptuar nëse duhet të hiqni dorë nga spinaqi, duhet të analizoni bak. teret në stomakun tuaj për të vlerësuar gjendjen dhe aftësinë mbrojtëse të tyre./telegraf.al