Është e zakonshme që puçrrat e bardha të shfaqen në lëkurën tuaj, veçanërisht në zonën e syve. Disa njerëz i gabojnë këto me puçrra. Sidoqoftë, përbërja e tyre është e ndryshme dhe ato duhet të trajtohen ndryshe.

Emri mund të mos tingël lojë i njohur, por këto njolla të bardha njihen si cista milia. Kur shfaqen në një numër të madh, quhen milia. Këto probleme të lëkurës mund të shfaqen tek njerëzit e çdo gjinie dhe moshe, por janë më të zakonshme tek foshnjat e porsalindura.

Këto puçrra shfaqen kur keratina grumbullohet nën lëkurë. Në të shumtën e rasteve, janë të bardha, por gjithashtu mund të kenë ngjyrë të verdhë, me diametër nga 1 deri në 2 milimetra. Në fakt, ato shfaqen deri në 50% të të porsalindurve dhe zakonisht gjenden në ballë, faqe, hundë dhe mjekër.

Në përgjithësi, nuk shkaktojnë dhimbje, por ka njerëz që mund të vuajnë nga skuqje të lëkurës dhe acarim.

Në rastin e foshnjave të porsalindura, shkaku i saktë i milies mbetet i panjohur. Shkencëtarët dyshojnë se mund të lindin edhe me to. Nga ana tjetër, tek të rriturit, zakonisht lidhet me një lloj dëmtimi të mëparshëm të lëkurës, i cili mund të jetë:

Pla gët me flluska

Dj egiet

Dëm timi afatgjatë i diellit

Humb ja e aftësisë natyrore të lëkurës për t’u rigjeneruar (për shkak të plakjes)

Në shumicën e rasteve, milia nuk është serioze dhe zhduket vetvetiu për disa muaj. Sado joshëse mund të duket, të përpiqesh t’i heqësh vetë është një ide e keqe.

Nëse përpiqeni t’i hapni duke i shtrydhur, do të zhgënjeheni kur të kuptoni se kjo nuk funksionon dhe se fytyra dhe do të skuqet dhe mund të ketë rrez ik për inf eksion.

Ndërsa nuk ka ndonjë trajtim specifik për të eleminuar milian, ka disa gjëra që ju mund të bëni në shtëpi që mund të ndihmojnë si për t’i parandaluar ato, dhe të inkurajoni shërimin e shpejtë të tyre:

Lani mirë zonën e prekur, çdo ditë.

Përdorni avull për të hapur poret tuaja.

Eksfoljoni lëkurën 2 deri në 3 herë në javë.

Shmangni ekspozimin e tepërt të diellit dhe përdorni krem​​mbrojtës

Shmangni kremrat e trashë ose produktet me bazë vaji.

Vendosni retinoidet aktuale (kremra ose xhel me vitaminë A).

Nëse doni t’i largoni këto puçrra nga fytyra juaj dhe nëse ju shk aktojnë bezdi, kërkoni ndihmën e dermat ologut.