Domatja janë tepër të mira për shëndetin e njeriut dhe mirësia e tyre i atribohet përmbajtjes së lartë të antioksidantëve.

Vetë pigmenti karotenoid që gjendet tek domatja, është sipas shkencëtarëve, tepër i rëndësishëm për shëndetin e ko ckave.

Domatja është një burim i jashtëz akonshëm i vitaminës C dhe vitaminës K. Ajo është bujare në përmbajtjen e potasit, magnezit, fibrave, vitaminës A, B6, folatit, vitaminës E, fosforit, kromit, proteinave, zinkut dhe hekurit.

Domatja të bën mirë për zemrën, ul kolesterolin dhe trigliceridet. Studime të shumta kanë treguar që domatja është e shkëlqyer në mbrojtjen e zemrës, edhe për faktin që rregullon yndyrnat në qarkullimin e gja. kut.

Përtej këtyre vlerave, domatja konsiderohet si mikesha më e mirë e lëkurës falë një përbërësi sekret me vlera të jashtëz akonshme.

Likopeni, Antioksidanti i Dobishëm Për Shëndetin e Lëkurës

Shtyypini videon ne vijim dhe prisni pak per tu shfaqur

Bëhet fjalë për likopenin, një ushqyes që gjendet jo vetëm tek domatja por edhe shalqini e fruta e perime të tjera me ngjyrë të kuqe.

Megjithatë, domatja ka sasitë më të larta të kësaj subst ance që bëhet më e fortë në varësi të pjekjes së domates.

Likopeni luan rolin e antioksidantit dhe pastron trupin nga radikalet e lira por edhe i jep lëkurës mundësinë të përshtatet më mirë me su. lmet mjedisore. Në vija të holla, trupi stre. sohet nga radikalet e lira ndërsa antioksidantët i elim. inojnë ato.

Antioksidantët si likopeni janë të jashtëza konshëm për paraqitjen dhe shëndetin e lëkurës.

Ato ngadalësojnë plakjen e lëkurës, sheshojnë shenjat fillestare të saj, e bëjnë lëkurën të ngjajë më rinore dhe më të shtrënguar dhe pakësojnë rrudhat e lehta.

Likopeni dhe antioksidantët e tjerë nxisin prodhimin e kolagjenit dhe ju mbron nga dëmet e shkaktuara në lëkurë prej rrezeve ultravjollcë.

Thënë shkoqur, nëse dëshironi të ndiheni më mirë dhe të dukeni më të rinj në fytyrë, hani më shumë domate, në sallata, në supa e të freskëta./sot.com.al

Shtyypini videon ne vijim dhe prisni pak per tu shfaqur