Greqia parashikohet të përjetojë temperaturat më të larta të janarit në 50 viteve të fundit. Ky lajm është dhënë të premten nga shërbimi meteorologjik i Observatorit Kombëtar të Athinës.

Temperaturat do të jenë 15 gradë Celsius më të larta se normalja për këtë periudhë të vitit.

Këto temperatura të pazakonta përputhen vetëm me ato që ndodhën më 29 janar 1987 (mbi 25 C në Greqinë jugore dhe 22,6 C në Athinë) dhe më 1 janar 2010 – të cilat ishin më të nxehtat e regjistruara që nga fillimi i matjeve në shekullin 19, duke arritur deri në 30.4 C në ishullin e Kretës.

Greqia pritet të jetë midis vendeve të Mesdheut qendror dhe lindor që do të shohin mot jashtëzakonisht të ngrohtë gjatë fundjavës së ardhshme.

‘Magjia’ e ngrohtë do të jetë pjesë e një modeli të dukurive ekstreme të motit që do të ndajnë Evropën në 9 dhe 10 Janar, ndërsa masat e ftohta të ajrit përhapen në gjerësi gjeografike jashtëzakonisht të ulta mbi Evropën Perëndimore dhe Afrikën veriperëndimore, duke shtyrë masa shumë të ngrohta ajrore drejt lindjes dhe drejt Greqisë.

Kjo pritet të sjellë dëborë të madhe në Gadishullin Iberik dhe Ballkanin Verior, si dhe shira të mëdha në Spanjën e Jugut, Marokun dhe Ballkanin Perëndimor, që mund të rezultojë në përmbytje të shpejta.