“I bashkohemi dh imbjes së familjes,” tha drejtori i ministrisë së shëndetësisë së Izraelit, Chezy Levy

Një burrë 75-vjeçar në veri të Izraelit ka vde kur nga ata ku ka rdiak rreth dy orë pasi mori injeksionin e vaksinës kundër koronavirusit, tha ministria e shëndetësisë.

Burri kishte disa sëmundje të mëparshme dhe kishte pësuar edhe më parë at ak ka rdiak, tha drejtori i përgjithshëm në ministrinë e shëndetsisë Chezy Levy duke shtuar se një hetim ka nisur mbi incidentin.

I ndjeri kishte marrë injeksionin rreth orës 8:30 të mëngjesit në klinikën Clalit. Sipas prokokollit ai kishte qëndruar aty për një periudhë të shkurtër monitorimi për t’u siguruar që të mos kishte efekte anësore.

Levy tha se zbulimet paraprake nuk tregojnë asnjë lidhje mes v dekjes së burrit dhe injeksionit të vaksinës .

Kur kompania prodhuese e vaksinës Pfizer prezantoi të dhënat e testimeve në agjencinë e mjekimeve të SHBA, kishte deklaruar se dy vullnetarë në testime kishin vde kur pas marrjes së vaksinës. Një prej tyre kishte sistem imunitar të kompromentuar.

Agjencia izraelite mjekësore justifikohej se kur vaksinat i jepen popullatave më të rrezikuara, ka dhe raste të pafata, nga të cilat nuk duhet të nxirren konkluzione të përgjithshme për vaksinën. Në këtë rast duhet mirëpritur transparenca e kompanive prodhuese në procesin e aprovimit të mjekimit”.

Efektet kryesore anësore të vaksinave Pfizer e Moderna janë dhim bje, enjtje ose skuqje e vendit të injeksionit, drithërima, lodhje dhe dh imbje koke, të cilat në rastin më të keq zgjasin vetëm disa ditë.