Duhet te dini se Vitamina D ka efekte anti-inflamatore dhe kapsulat janë në dispozicion , dhe mund te blihen me shitje te lire.

Doza më të larta ndonjëherë mund të rekomandohen nga mjeku për pacientët me mungesë të provuar të vitaminës D.

Disa njerëz me gjendje të caktuar mjekësore, siç janë problemet me veshkat, nuk mund ta marrin vitaminën D në mënyrë të sigurt.

Jo. Nuk ka asnjë provë që tregon zvogëlon rrez. ikun e kapjes ose sëm. undjes nga vi. rusi.

Por ekspertët besojnë se mund të ketë efekte të dobishme gjatë pand emisë.

Shtojcat e vitaminës D do të përmirësojnë shëndetin e njerëzve në nevojë.

Por faktorë të tjerë themelorë të rrez. ikut, të tilla si sëm. undja e zemrës, janë gjithashtu të zakonshëm në këta pacientë, duke e bërë të vështirë për të nxjerrë përfundime.

Studiuesit spanjollë dhe francezë kane bërë prova klinike për të parë nëse vitamina D ndihmon pacientët me koronav irus të përmirësohen.

Sipas profesorit Jon Rhodes, Profesor Emeritus i Mjekësisë në Mbretërinë e Bashkuar, vitamina D ka efekte anti-inflamatore dhe disa hulumtime sugjerojnë që mund të dobësojnë reagimin imunitar të trupit ndaj vi. ruseve.

Kjo mund të jetë e rëndësishme në pacientët shumë të sëm. urë me koronav irus, ku dëmtimi i rëndë i mushkërive mund të rezultojë nga një “stuhi citokine” inflamatore në përgjigje të virusit, megjithëse shumë më tepër kërkime janë të nevojshme për të eksploruar këtë pikë, thotë. ai.

OBSH gjithmone ka theksuar se marrja e vitamines D do ndihmonte femijet ne trajtimin e pneumonive ak. ute e cila rradhitet nder shkaqet e para te vde. kjeve.

Vitamina D është një grup molekulash të tretshme në yndyrë të cilat janë mikronutrientë të rëndësishëm për shëndetin. Të dy vitaminat D2 dhe vitamina D3 mund të merren nga ushqimi por në sasi relativisht të vogla. Vetëm peshqit yndyror si salmon, ton, sardele ose merluc kanë një përmbajtje të konsiderueshme të vitaminës D3.

Shumica e vitaminës D3 sintetizohet në lëkurë pas ekspozimit ndaj rrezeve UVB nga dielli. Për fëmijët në disa vende, ushqimet e fortifikuara si drithërat, djathi dhe qumështi janë një burim i rëndësishëm i vitaminës D, përkundër përmbajtjes së tyre të ulët dhe shpesh të ndryshueshme të vitaminës D 15, 16, 17.

Në të rriturit , dieta kontribuon vetëm 10 deri në 20% të dyqaneve të vitaminës D, dhe kjo përqindje ka të ngjarë te jetë edhe më e ulët te fëmijët.