Shqarthi ( Martes foina ), i njohur gjithashtu si , kunadhja e zakonshme apo gushabardhi , është një specie e kunadheve amtare në shumë pjesë të Evropës dhe Azisë Qendrore .

Edhe pse ajo ka krijuar një popullsi të egër në Amerikën e Veriut .

Ёshtë renditur si shqetësimi më i vogël nga IUCN për shkak të shpërndarjes së saj të gjerë, popullsisë së saj e madhe dhe pranisë së saj në një numër zonash të mbrojtura.[1]

Ёshtë sipërfaqësisht i ngjashëm me zardafin, por ndryshon nga ajo për nga madhësia e saj më e vogël dhe preferencat e h abitatit.Ndërsa kunadhja është një kafshë e pyjeve, zardafi është një specie më e përgjithshme dhe e adaptueshme, që ndodhet në një numër vendbanimesh të hapura dhe pyjore.

Paraardhësi i saj më i mundshëm është Martes vetus , i cili gjithashtu jetonte në pyje. Fosilet e hershme të M. vetus u gjetën në depozitat e akullnajës Würm në Liban dhe Izrael.